31 Ocak 2019 Perşembe
Ne Kasetti Ama – 4 –
Söz konusu Ahmet Kaya ise “Ne kasetti ama!” diyeceğiniz kaset sayısı birden fazla olacaktır kuşkusuz. Öyle benzersiz bir müzikal miras bıraktı ki biz sevenlerine. Yıllarca dinlesek ne bıkarız ne kanarız. Müthiş üretken bir adamdı. Üretimleri nitelik olarak da her zaman üst düzeydi. Bu ülkeden gidişi, ona hasret kalışımız hep burnumu sızlatan bir hikâye olmuştur. O yüzden şarkıları bana eskisinden daha fazla dokunuyor. Fena oluyorum, uzun uzun dinleyemiyorum eskisi gibi. Ne yazık ki!
Bu arada itiraf etmek isterim ki ben hiç Ahmet Kaya kaseti almadım. Çünkü hepsini zaten abim almıştı. Ben üstüne kondum. Eve alınan ilk Ahmet Kaya kasetini hatırlarım: Şafak Türküsü. Hediye olarak sanırım teyzem, abime almıştı. Yanlış hatırlamıyorsam tabi. Sonrasında da birader bütün Ahmet Kaya kasetlerin almıştı.
Dediğim gibi sayısız şahane kaset var. Ben bunlardan sadece birine değineceğim: “Sevgi Duvarı”
Onun şarkılarında üç önemli karakter vardır bence: isyan/başkaldırı, bazen arabeske varan lirizm, ele avuca sığmaz kıpırdaklık.
Ve aşağı yukarı her kasetinde bu üç sınıfa dahil edebileceğimiz şarkılar hep bir arada bulunur. Bu durum “Sevgi Duvarı” kasetinde de vardır. İsyan/başkaldırı kontenjanından “Dardayım”, “Doruklara Sevdalandım” ; lirizm kontenjanından “Sevgi Duvarı”, “Kendine İyi Bak”, “Karar Vermek Zor”, “Hep Sonradan”, “Şiire Gazele” ; kıpırdaklık kontenjanından “Eylül’e İsyan Gibi”, “Gaş Gabah”, “Şiddet” şarkılarını görürüz. Her biri ayrı bir enfes 10 şarkı. Tadından yenmez.
Tabi ki Ahmet Kaya’nın alametifarikalarından biri olan “şiirden besteler” yine bu kasette de vardır. Can Yücel, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Nihat Behram ve Ahmet Erhan şiirleri vardır bu kasette bestelenmiş olarak.
Dingin zamanların kasetidir “Sevgi Duvarı”. Coşturmaz, efkarlandırır; ama perişan eden bir efkar değil. Dingince… Demlenirken gitmez mesela; ama ne zaman olsa dinlenebilir.
“Yorgunum,
Çünkü yorgunluğumun yaşamak gibi bir anlamı var.”
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder